A Fitoterápia

.

Mi a fitoterápia, hogyan dolgozik a fitoterapeuta természetgyógyász?

.

A gyógynövényekkel történő gyógyítás a legősibb terápiás módszer a világon. A mai nyugati fitoterápia tartalmazza egyrészt a modern orvoslás módszereit pl.: anamnézis felvétele, terápiás terv készítése, a terápia vezetése és zárása. Másrészt tartalmazza egyéb természetgyógyászati módszerek pl.: apiterápia (méhészeti termékek), fűszernövények, illóolajok, tápláléknövények alkalmazását.

.
A fitoterápia szemlélete holisztikus, tehát a test, a lélek és a tudat egészségére, annak megőrzésére, fejlesztésére hat, illetve betegség esetén, a helyreállításán dolgozik.

.

A fitoterápia magában foglalja a betegek gyógynövényekkel vagy gyógynövénykészítményekkel (gyógyhatású anyagok) történő kiegészítő kezelését. Az alkalmazónak ismernie kell a növények fő hatóanyagait, azok hatását a szervezetre, a növények hatástani, illetve terápiás besorolását, alkalmazásuk módját, helyét és értékét a terápiás rendszerben. 

.

.

A természetgyógyászati szakágak közül a legelfogadottabb, a legegzaktabb. Közvetlen kapcsolata a nyugati orvosi irányzatokkal vitathatatlan, a modern gyógyszerészet alapját képezi. Segítségével komplex, fitoterápiás kezelések, kezelési programok állíthatóak össze pontos diagnózis és kimerítő anamnézis esetén. Az egyénre szabott gyógynövény-receptúra összeállításával hatékonyan kezelhetők bizonyos betegségek, de megelőzésre, az általános állapot javítására és közérzetjavításra is kiváló.

.

A fitoterápia növényi részek és a belőlük előállított készítmények gyógyászati felhasználásán alapszik, tapasztalati elveken alapuló és folyamatosan fejlődő tudomány. Története egyidős az emberiség történetével. A növény az ember számára eleinte táplálékul, később pedig gyógyszeréül is szolgált. Az orvoslás történelmi fejlődése során a gyógynövények képezték a gyógyszeres kezelés alapját.

.

A legrégebbi emlékek Kína, India, az ókori Babilon és Egyiptom területéről származnak. Kínában már ie.27 században ismerték a fokhagymát, rebarbarát és sok ma is használt növény gyógyító hatását, de innen származnak fűszereink jó része is, mint pl. a fahéj, gyömbér, bors. A babiloniak fedezték fel a cékla, zsázsa és a gabona csíra jótékony hatását. Egyiptomban pedig számos kőbe vésett ábra, dombormű maradt fenn a piramisokban ahol jól felismerhetők a használt növények. Az Ebers-féle papirusztekercs mintegy 876 féle gyógykészítményt sorol fel, az ott található növények egyharmadát ma is használjuk. A klasszikus görög- római kultúra orvosai Hippokratész, Galenusz már rendszerezték a gyógynövények ismeretét, gyógyszerként való felhasználását, Dioszkoridész pedig megírta Európa első gyógynövény jegyzékét “Materia Medica” címen, amely 1500 évig alapműnek számított a gyógyításban. Művében szerepel a galagonya, mustár, ezerjófű. A római birodalom bukása után a kolostorokban élt tovább a gyógyítás tudománya, szerzetesek, apácák foglalkoztak a gyógyteák készítésével, itt születtek a mai gyomorkeserűk előfutárai is.

.

.

Hazánkban Pannonhalmára vezethető vissza a kolostori gyógyítás. Az első magyarnyelvű füveskönyv pedig, a 16.sz.-ban jelent meg “Herbária” címmel Méliusz Juhász Péter írásában.

.

Régen nálunk is minden falunak volt egy füvesasszonya, aki gondoskodott arról, hogy a honi gyógyfüvek ismerete, a felhasználás és az alkalmazás módjai, a tudás ne vesszen el. Szerepük akkor kezdett megváltozni, amikor a 19. század derekán a természetben nem létező anyagokat vezettek be a gyógyászatba. Elterjedtek a szintetikus készítmények, amelyek megjelenésével párhuzamosan azonban egyre gyakoribbá váltak a nem kívánt mellékhatások, ezért a 70-es évektől kezdve ismét növekszik a természetből származó gyógyszerek jelentősége.

.

.

Ma már hazánkban mintegy 530 féle gyógynővényt használunk. A fitoterápia korszerű lehetőségei az alkalmazott természettudományok, a kísérleti és a klinikai orvostudomány módszerein alapulnak. A tudósok felfedezték, mennyi értékes összetevő található bennük. A gyógynövényekben koncentrált formában fordulnak elő a másodlagos növényi anyagcseretermékek (mint például a bioflavonoidok, cserzőanyagok és az illóolajok), amelyek sokféle betegségre természetes gyógyírként hatnak pl. légúti, húgyuti, emésztőrendszeri, nőgyógyászati problémáknál, szív és érrendszeri megbetegedéseknél, cukorbaj, magas vérnyomás sikerrel alkalmazható más természetes gyógymóddal összekötve.

.

.

Fontos azonban tudnunk, hogy a gyógynövények nem “csodaszerek”, csak helyes indokkal és helyes módszerrel alkalmazva gyógyítanak. Szakszerűtlen használatuk különböző problémákhoz vezethet. Egyes gyógynövények együtt adása pl. fokozhatja, illetve kiolthatja egymás hatását, ezért szakértő közreműködése szükséges. A fitoterapeuta a tünetek ismeretében és az okok felkutatásával személyre szabottan választja ki a legmegfelelőbb növényeket, ezekből állítja össze a keveréket.

.

A mai modern ember felismerte, hogy nem a szintetikus gyógyszerekkel, kémiai hatóanyagokkal tudja megőrizni egészségét, immunbiológiai felkészültségét, elkerülni az úgynevezett civilizációs betegségeket, hanem a növények segítségével!

.

.
Fitoterapeuta szakértőként a betegség elkerüléséhez, a gyógyuláshoz, de a gyógyuláshoz elengedhetetlen pozitív gondolkodásmód kialakításához is, hatékony segítséget nyújtok.

Vércsepp Analízis

Vérünk olyan, mint az élő folyó. Oxigént, tápanyagokat és más, életfontosságú anyagokat szállít a sejtekhez, a felesleget, felhasználhatatlan vagy káros anyagokat pedig onnan elhordja. A vér az egészség és a betegség hírnöke, gyakran már azelőtt jelzi, hogy valami nem stimmel, mielőtt a baj megjelenne.

.

.

Teljes vérállományunk percenként végighalad egész testünkön. Egy vörösvértest a szívből a lábujjunk hegyéig 15 másodperc alatt ér el. Vérünk sok fontos információt hordoz testünk egyik pontjából a másikhoz. A sötét mezős mikroszkóppal végzett diagnosztika az élő vér minőségi vizsgálatát teszi lehetővé ezerszeres nagyítás mellett. 

Fertőzési Góckutatás

Computeres góckutatás, ellenőrzött és irányított méregtelenítés

 

Az állapotfelmérés során a bioelektromos elven működő  mérőműszerünkkel és egy hozzá tartozó számítógépes program segítségével mérjük az egyes szervek, szervrendszerek toxin terhelését (élő és élettelen toxinok).

.

 

.

A kb. 60 perces felmérés teljesen fájdalommentes. A mérés során információt kapunk a különböző szervek, szervrendszerek állapotáról: az immunrendszer működéséről, a különböző szervek toxin terheléséről, az egyes szervkörökben lévő mikrobális gócok jelenlétéről, a különböző kórokozókról (baktériumok, vírusok, gombák, paraziták), az élettelen toxinokról (nehézfém, oltóanyag, atibiotikum, vegyi anyag, radioaktív elemek, pszichés toxinok: stressz és érzelem, anyagcsere toxinok: kazein, mucin, purin, glutén), vitaminokról és ásványi anyagokról, enzimekről, hormonokról, stb..

 

A mérőműszer képességeit kihasználva mérni tudjuk a különböző problémák kezelésére az önnek személy szerint legalkalmasabb készítményeket is.

 

DNS

A Hermetikus spirál, mely a DNS kettős spirálja körbe-körbe járva ismétlődik, de folyamatosan magasabb minőségben jelenik meg, vagyis fejlődik.

 

 

A DNS spirál vezeti az áramot, és van mágneses mezeje. A DNS molekulák kommunikálnak egymással. Mágneses mezejük a Föld mágneses mezőjére (mágnesrács) hasonlít. Ez a rács folyamatosan változik, és egyedi kóddal lenyomatot képez a születő ember DNS mezőjében.

 

 

 

Fórum

Nincsenek témák!

Allergia teszt

 

Allergia

.

 

 

.

Mi az allergia?

 

Az ALLERGIA oka nem az allergén, a pollen, a parlagfű, a fémek és még sok más, hanem a szervezet immunrendszerének megbetegedése.Az allergia az immunrendszer túlterhelése, hibás működése.

Az allergia oka nem az allergén, az allergiás egész szervezete testileg-lelkileg beteg. Ezeket az allergia valódi okai idézik elő. Az okok sokfélék lehetnek, ezért a terápia is csak egyénre szabottan lehet sikeres.A teljes embert kell vizsgálni és méregteleníteni.

Számos gyógyszer és gyógyhatású készítmény, a párásítók és az "bármilyen" más módszerek csak a tüneteket enyhítik vagy szüntetik meg időlegesen, miközben egyre betegebb lesz. A tüneti-pillanatnyi szemfényvesztés helyett választhatja a valódi okok feltárását és megszüntetését! Ehhez javasolom Dr. Josef Jonas módszerét, az Irányított és Ellenőrzött Méregterheléses Rendszer Allergia tesztjét,

melynek segítségével feltérképezzük a szervezetben található kórokozókat, méreganyagokat, fertőzési gócokat. Ezek ismeréteben tudunk egyénre szabott

terápiát javasolni, terápiás tervet készíteni.

 

.

 

.

Az olykor álmosító hatású gyógyszerek mellett természetes gyógymódokkal is küzdhetsz az allergia ellen: a tünetek sokat enyhülhetnek az akupunktúrától, de bizonyos gyógynövényektől is. 

.

 

.

A kellemetlen tünetek enyhítése érdekében, legtöbben a gyógyszerekhez nyúlnak, pedig jó pár olyan természetes módszer közül választhatsz, melyek szelíden csillapítják a zavaró tüneteket.

 

 

                   Ginkgo biloba és csalán

A ginkgo biloba, azaz a páfrányfenyő ginkgolid-tartalmánál fogva gátolja egy allergén vegyület működését, így hatékonyan csillapíthatja az allergiás tüneteket. Ugyanez igaz a gyulladásgátló hatású és természetes antihisztamint tartalmazó csalánra is: a kvercetin nevű flavonoid gátolja a hisztamin termelődését. Ugyanez az anyag található - csak jóval kisebb mennyiségben - a bogyós gyümölcsökben is, koncentrált kivonata pedig patikákban is kapható, érdemes kipróbálni! A csalán mellett jótékony hatású a lándzsás útifű és a kakukkfű is, e két növényt gyakran alkalmazzák allergiaellenes
gyógyteákban is.

Telítetlen zsírsavak

 

Mivel az allergia alapvetően a szervezet gyulladásos folyamata, az erős gyulladásgátló hatással bíró telítetlen zsírsavak sokat segíthetnek: az olívaolajban, lenmagolajban, tengeri halakban található zsírsavakat a táplálkozás során vagy kapszula formában már az allergiaszezon előtt érdemes bevinni a szervezetbe. A telített zsírsavakat viszont, melyek fokozhatják az allergiás reakciókat, mindenképpen kerüld: egy vizsgálatban a marhahús és a tej rontott leginkább a szénanáthások helyzetén.

 

Sós vizes orröblítés

A kellemetlen orrviszketés, orrfolyás ellen hatásos lehet a sós vizes orrmosás vagy orröblítés. Ha teheted, himalája sót válassz a kezeléshez, mely során egy grammnyit keverj egy deciliter felforralt és lehűtött vízhez. Az oldatot cseppentő, injekciós fecskendő, vagy speciális pumpa segítségével juttathatod az orrodba. Kíméletesen tisztít, kimossa a már bejutott polleneket, nedvesen tartja a nyálkahártyát, mellékhatásai pedig helyesen elkészítve egyáltalán nincsenek. Ha nagyon idegenkedsz a módszertől, próbáld ki a tengeri sós orrsprayket!

 

Kutyaharapást szőrével?

 

Bár elsőre bizarrnak tűnhet, akár a méz vagy a virágpor is segíthet a pollenallergiásokon. Az allergiát ugyanis a szél által szállított pollenek okozzák, melyeket a méhek nem gyűjtenek, így történhet meg, hogy sok pollenallergiás ember biztonsággal fogyaszthat akár virágport is. A  virágpor ráadásul nagy mennyiségű kvercetint tartalmaz, így eleve véd az allergiától, de kis mennyiségben még ki is gyógyíthat belőle azáltal, hogy fokozatosan hozzászoktatja, érzéketlenné teszi a szervezetet a pollenekre. Ma már elérhető olyan kapszula is, mely a leggyakrabban panaszokat okozó polleneket tartalmazza kis mennyiségben, segítségükkel pedig előre felkészülhetsz a allergiaszezonra.

 

Zárd ki a polleneket!

Egy másik út a panaszok enyhüléséhez az, ha a lehető legnagyobb mértékben kizárod a polleneket az otthonodból. Ehhez nemcsak magadat, de vendégeidet is rá kell szoktatnod, hogy az előszobában levegyék a cipőjüket, és papucsra váltsanak. A gyakori takarítás is segíthet, melybe az otthoni hepa-szűrők rendszeres tisztítása is beletartozik. Hazaérve egy alapos zuhanyzás és hajmosás eltávolítja a hazavitt virágport, így éjszaka nem kell belélegezned a hajadból áradó polleneket. Az ágynemű heti mosása is ajánlott, de semmiképp se szárítsd a szabad levegőn, ahogyan a ruháidat sem! Száraz, meleg napokon pedig tartózkodj minél kevesebbet a szabadban!

.

 

 

.

 

 

 

.

  

Honlap készítés