A Fitoterápia

.

Mi a fitoterápia, hogyan dolgozik a fitoterapeuta természetgyógyász?

.

A gyógynövényekkel történő gyógyítás a legősibb terápiás módszer a világon. A mai nyugati fitoterápia tartalmazza egyrészt a modern orvoslás módszereit pl.: anamnézis felvétele, terápiás terv készítése, a terápia vezetése és zárása. Másrészt tartalmazza egyéb természetgyógyászati módszerek pl.: apiterápia (méhészeti termékek), fűszernövények, illóolajok, tápláléknövények alkalmazását.

.
A fitoterápia szemlélete holisztikus, tehát a test, a lélek és a tudat egészségére, annak megőrzésére, fejlesztésére hat, illetve betegség esetén, a helyreállításán dolgozik.

.

A fitoterápia magában foglalja a betegek gyógynövényekkel vagy gyógynövénykészítményekkel (gyógyhatású anyagok) történő kiegészítő kezelését. Az alkalmazónak ismernie kell a növények fő hatóanyagait, azok hatását a szervezetre, a növények hatástani, illetve terápiás besorolását, alkalmazásuk módját, helyét és értékét a terápiás rendszerben. 

.

.

A természetgyógyászati szakágak közül a legelfogadottabb, a legegzaktabb. Közvetlen kapcsolata a nyugati orvosi irányzatokkal vitathatatlan, a modern gyógyszerészet alapját képezi. Segítségével komplex, fitoterápiás kezelések, kezelési programok állíthatóak össze pontos diagnózis és kimerítő anamnézis esetén. Az egyénre szabott gyógynövény-receptúra összeállításával hatékonyan kezelhetők bizonyos betegségek, de megelőzésre, az általános állapot javítására és közérzetjavításra is kiváló.

.

A fitoterápia növényi részek és a belőlük előállított készítmények gyógyászati felhasználásán alapszik, tapasztalati elveken alapuló és folyamatosan fejlődő tudomány. Története egyidős az emberiség történetével. A növény az ember számára eleinte táplálékul, később pedig gyógyszeréül is szolgált. Az orvoslás történelmi fejlődése során a gyógynövények képezték a gyógyszeres kezelés alapját.

.

A legrégebbi emlékek Kína, India, az ókori Babilon és Egyiptom területéről származnak. Kínában már ie.27 században ismerték a fokhagymát, rebarbarát és sok ma is használt növény gyógyító hatását, de innen származnak fűszereink jó része is, mint pl. a fahéj, gyömbér, bors. A babiloniak fedezték fel a cékla, zsázsa és a gabona csíra jótékony hatását. Egyiptomban pedig számos kőbe vésett ábra, dombormű maradt fenn a piramisokban ahol jól felismerhetők a használt növények. Az Ebers-féle papirusztekercs mintegy 876 féle gyógykészítményt sorol fel, az ott található növények egyharmadát ma is használjuk. A klasszikus görög- római kultúra orvosai Hippokratész, Galenusz már rendszerezték a gyógynövények ismeretét, gyógyszerként való felhasználását, Dioszkoridész pedig megírta Európa első gyógynövény jegyzékét “Materia Medica” címen, amely 1500 évig alapműnek számított a gyógyításban. Művében szerepel a galagonya, mustár, ezerjófű. A római birodalom bukása után a kolostorokban élt tovább a gyógyítás tudománya, szerzetesek, apácák foglalkoztak a gyógyteák készítésével, itt születtek a mai gyomorkeserűk előfutárai is.

.

.

Hazánkban Pannonhalmára vezethető vissza a kolostori gyógyítás. Az első magyarnyelvű füveskönyv pedig, a 16.sz.-ban jelent meg “Herbária” címmel Méliusz Juhász Péter írásában.

.

Régen nálunk is minden falunak volt egy füvesasszonya, aki gondoskodott arról, hogy a honi gyógyfüvek ismerete, a felhasználás és az alkalmazás módjai, a tudás ne vesszen el. Szerepük akkor kezdett megváltozni, amikor a 19. század derekán a természetben nem létező anyagokat vezettek be a gyógyászatba. Elterjedtek a szintetikus készítmények, amelyek megjelenésével párhuzamosan azonban egyre gyakoribbá váltak a nem kívánt mellékhatások, ezért a 70-es évektől kezdve ismét növekszik a természetből származó gyógyszerek jelentősége.

.

.

Ma már hazánkban mintegy 530 féle gyógynővényt használunk. A fitoterápia korszerű lehetőségei az alkalmazott természettudományok, a kísérleti és a klinikai orvostudomány módszerein alapulnak. A tudósok felfedezték, mennyi értékes összetevő található bennük. A gyógynövényekben koncentrált formában fordulnak elő a másodlagos növényi anyagcseretermékek (mint például a bioflavonoidok, cserzőanyagok és az illóolajok), amelyek sokféle betegségre természetes gyógyírként hatnak pl. légúti, húgyuti, emésztőrendszeri, nőgyógyászati problémáknál, szív és érrendszeri megbetegedéseknél, cukorbaj, magas vérnyomás sikerrel alkalmazható más természetes gyógymóddal összekötve.

.

.

Fontos azonban tudnunk, hogy a gyógynövények nem “csodaszerek”, csak helyes indokkal és helyes módszerrel alkalmazva gyógyítanak. Szakszerűtlen használatuk különböző problémákhoz vezethet. Egyes gyógynövények együtt adása pl. fokozhatja, illetve kiolthatja egymás hatását, ezért szakértő közreműködése szükséges. A fitoterapeuta a tünetek ismeretében és az okok felkutatásával személyre szabottan választja ki a legmegfelelőbb növényeket, ezekből állítja össze a keveréket.

.

A mai modern ember felismerte, hogy nem a szintetikus gyógyszerekkel, kémiai hatóanyagokkal tudja megőrizni egészségét, immunbiológiai felkészültségét, elkerülni az úgynevezett civilizációs betegségeket, hanem a növények segítségével!

.

.
Fitoterapeuta szakértőként a betegség elkerüléséhez, a gyógyuláshoz, de a gyógyuláshoz elengedhetetlen pozitív gondolkodásmód kialakításához is, hatékony segítséget nyújtok.

Vércsepp Analízis

Vérünk olyan, mint az élő folyó. Oxigént, tápanyagokat és más, életfontosságú anyagokat szállít a sejtekhez, a felesleget, felhasználhatatlan vagy káros anyagokat pedig onnan elhordja. A vér az egészség és a betegség hírnöke, gyakran már azelőtt jelzi, hogy valami nem stimmel, mielőtt a baj megjelenne.

.

.

Teljes vérállományunk percenként végighalad egész testünkön. Egy vörösvértest a szívből a lábujjunk hegyéig 15 másodperc alatt ér el. Vérünk sok fontos információt hordoz testünk egyik pontjából a másikhoz. A sötét mezős mikroszkóppal végzett diagnosztika az élő vér minőségi vizsgálatát teszi lehetővé ezerszeres nagyítás mellett. 

Fertőzési Góckutatás

Computeres góckutatás, ellenőrzött és irányított méregtelenítés

 

Az állapotfelmérés során a bioelektromos elven működő  mérőműszerünkkel és egy hozzá tartozó számítógépes program segítségével mérjük az egyes szervek, szervrendszerek toxin terhelését (élő és élettelen toxinok).

.

 

.

A kb. 60 perces felmérés teljesen fájdalommentes. A mérés során információt kapunk a különböző szervek, szervrendszerek állapotáról: az immunrendszer működéséről, a különböző szervek toxin terheléséről, az egyes szervkörökben lévő mikrobális gócok jelenlétéről, a különböző kórokozókról (baktériumok, vírusok, gombák, paraziták), az élettelen toxinokról (nehézfém, oltóanyag, atibiotikum, vegyi anyag, radioaktív elemek, pszichés toxinok: stressz és érzelem, anyagcsere toxinok: kazein, mucin, purin, glutén), vitaminokról és ásványi anyagokról, enzimekről, hormonokról, stb..

 

A mérőműszer képességeit kihasználva mérni tudjuk a különböző problémák kezelésére az önnek személy szerint legalkalmasabb készítményeket is.

 

DNS

A Hermetikus spirál, mely a DNS kettős spirálja körbe-körbe járva ismétlődik, de folyamatosan magasabb minőségben jelenik meg, vagyis fejlődik.

 

 

A DNS spirál vezeti az áramot, és van mágneses mezeje. A DNS molekulák kommunikálnak egymással. Mágneses mezejük a Föld mágneses mezőjére (mágnesrács) hasonlít. Ez a rács folyamatosan változik, és egyedi kóddal lenyomatot képez a születő ember DNS mezőjében.

 

 

 

Fórum

Nincsenek témák!

Emésztés

" A HALÁL A BELEKBEN LAKIK " 

vs

 " AZ ÉLET A BELEKBEN LAKIK "

akkor most ki hol lakik?

AZ EMÉSZTÉSÜNK

.

"Itt dől el mi az amit a világból befogadok, magamévá teszek és mi az, amit elutasítok, kirekesztek magamból."

.

.

Az emésztés során magunkhoz vesszük a külvilágot.

Hasznosítjuk ami hasznisíthatóható, a többit kiadjuk magunkból.

Az emésztéseben az e világ anyagi benyomásait kell feldolgoznunk.

.

Az emésztés magában foglaja :

A külvilág magunkhoz vételét anyagi formában

A külömbségtételt hasznos és haszontalan között

Hasznos anyagok hasznosítását

Az emészthetetlen anyagok kiválasztását.

A meg nem emésztett lelki problémáink gyengítik

a vegetatív idegrendszerünk gyomor plexusát.

Így az egész emésztési folyamatunkra negatív hatással vannak.

.

 Ha valaki szeretetre éhes anélkül, hogy az éhségét megfelelő módon csillapítaná valaki, ez az édességek iránti vonzalmában  jelenik meg.

A sokat gondolkodó inetelektuális emberek a sós kiadós ételeket kedvelik.

A konzervatív gondolkodásúak előtérbe helyezik a konzerveket, erős keserű teákat.

 A csipőset kedvelők szívesen veszik az új ingereket benyomásokat.

Akik kímélő koszton élnek, félelemmel kerülik az élet minden kihívását.

 .

Miért van manapság egyre több emésztőrendszeri problémánk?

.

Stress, vegyianyagok,génkezelt élelmiszerek, toxinok, műanyagok,

tartósitó szerek, adalék anyagok, szinezékek, iz fokozók,

szintetikus anyagok, drog, gyógyszer, stb. 

.

Igen ez mind igaz,

DE!

Nagyanyáink, nagyapáink miért nem küzdöttek ennyi problémával?

 Igen, akkor nem volt ennyi méreg, viszont volt egy titkos fegyverük!

.

Az asztali Áldás!

.

Minden ételt megáldottak!

.

Az emésztés folyamata

.

Szájüreg, nyelőcső

.

.

SZÁJÜREG:

 a rágás során a táplálék darabolódni, őrlődni kezd és összekeveredik a nyállal (biztosítja a táplálék síkosságát, védi a fogakat, megkezdi a táplálék bontását és antibakteriális hatású összetevői is vannak). A szájüregből a nyelés során a garatba kerül a táplálék, majd onnan a nyelőcsőbe.

.

NYELŐCSŐ: 

összeköti a garatot a gyomorral. A nyelőcső két végén erősebb záróizomzat van, mely a nyeléskor ellazul, nyelési szünetben viszont zárva tart, hogy megakadályozza a táplálék és a nedvek visszaáramlását, a refluxot.

.

A REFLUX

melynek során a gyomor savas tartalma a nyelőcsőbe, a szájba és akár a légutakba visszaáramlik, erősen rontja az életminőséget, sőt akár súlyosabb szövődményei is lehetnek kezelés nélkül.

A szájüreg sérülékenységét kiváltó lelki okok:

Nehéz kapcsolatteremtés, gátlás miatti átgodolatlan beszéd, tudalatti bizonytalan jövőkép, önbizalomhiány, másokra támaszkodás..

 

Gyomor

.

.

 A gyomor feladata összetett:

.

  • befogadja és tárolja a lenyelt táplálékot és folyadékot
  • a táplálékot tovább őrli és elkeveri az emésztő hatású gyomornedvvel
  • majd kis adagokban továbbítja azt a patkóbélbe

Itt termelődik a gyomornedv és a benne lévő, emésztést segítő anyagok, mint például

  • a SÓSAV:feladata a táplálék fehérjéinek kicsapása, ami után az étel könnyebben őrölhetővé válik). Az erős savas közeg elpusztítja a táplálékban lévő kórokozók nagy részét
  • a PEPSZIN:fehérje bontó enzim, mely a savas közegben aktiválódik
  • a LIPÁZ:zsírbontó enzim savas közegben inaktív

A gyomor sérülékenységét kiváltó lelki okok:

Feszültséggel teli kapcsolat, elfojtott érzelmi energiák, munkahelyi surlódás miatti félelem, családi környezet miatti túlzott elégedetlenség.

.

Patkóbél, epehólyag, hasnyálmirigy

.

.

  • PATKÓBÉL:a gyomor tartalma szakaszos ürülés során a patkóbélbe kerül. Ide ürül az epehólyag tartalma és hasnyálmirigy nedv is- tovább segítve a táplálék emésztését.
  • EPEHÓLYAG:a májban a májsejtek választják ki az epét, mely az epehólyagba kerül. A táplálékban lévő zsír emésztésében van fontos szerepe. Az epehólyag étkezés hatására összehúzódik és tartalma a patkóbélbe ürül.
  • HASNYÁLMIRIGY:mirigyes szerv. Egyik legfontosabb feladata, hogy emésztőenzimeket termel, melyek a hasnyálmirigy nedvbe, azzal együtt pedig a patkóbélbe kerülnek. Elengedhetetlenek a táplálék megfelelő mértékű emésztéséhez.

                     A hasnyálmirígy sérülékenységét kiváltó lelki okok:

Szeretet hiánya, szeretet adása-kapása, túlszárnyalási kényszer, megfelelniakarás, önmagával szembeni belső ellenállás, kapcsolatszegénységmiatti bűntudat, harag, düh.

 

Vékonybél

.

.

A vékonybél a tápanyag felszívódás fő szerve.

Több méter hosszú. Belső felületén a bél felé kesztyűujjszerű kitüremkedések, bélbolyhok találhatók. 
.
A vékonybél sejtjei termelik a bélnedvet (feladata a béltartalom hígítása), de termelnek emésztő enzimeket is, melyek befejezik az emésztési folyamatot és lehetővé teszik a tápanyagok felszívódását. 
.
A felszívódás legnagyobb részt aktív transzporttal történik: a szervezet speciális vivő anyagokat termel, ezekhez kapcsolódnak a lebontott táplálék részek és így kerülnek felszívásra.

.

A vékonybél sérülékenységét kiváltó lelki okok:

Indulatkitörés miatti bűntudat, személyiségzavar, bűntudat, tudatalatti érzelmi zsarolás, kielégítetlen anyagi vágyak, féltékenység, lelki csőd..

 .

Vastagbél

.

.

A vastagbél a gyomor-bélrendszer utolsó szakasza. 
Három alapvető működése van:

  • nagy mennyiségű, kb. napi 1 l víz és elektrolit visszaszívása
  • élettér biztosítása a bélbaktériumoknak (fontos szerepük van az immunrendszer normális működésében, a vitamintermelésben, illetve a kórokozó baktériumok és vírusok elleni küzdelemben)
  • a meg nem emésztett és fel nem szívódott béltartalom (azaz a széklet) tárolása és rendezett, alkalomszerű kiürítése.

 A vastagbél sérülékenységét kiváltó lelki okok:

Görcsös ragaszkodás, elengedési probléma, önlebecsülés miatti negatív jövőkép, ítélőképesség hiánya, elfojtott elégedetlenség...

.

A csatorna tisztítása

.

Béltisztítás beöntéssel

.

A vastabél baktériumai ha, évekig a bélsár mocskában kénytelenek dolgozni, akkor rákkeltő anyagokat kezdenek előállítani. A lerekódások helyéről kinduló véráram ésa test meridiánkai a szervekhez viszik az információt.

A vastagbél tisztaságának fontossága ma nem ismert!!

.

Máj - Epe tisztítása kávé beöntéssel

.

.

A Gerson terápia lényege, hogy a koffein és a kávéban található kémiai összetevők szinergikusan stimulálják és tisztítják a májat és a vért.

Anélkül, hogy az emésztőrendszerbe jutna, a kávét az ereken keresztül beszívja a bélfal és közvetlenül a májba kerül.  A koffein hatására a máj és az epecsatornák kitágulnak, elengedik a toxikus epetartalmat. A beöntött folyadék belső izommozgást indít el, és ezzel együtt a "szemét" eltávozik a szervezetből.

A kávéban található kémiai összetevők stimulálják és megnöveli a májban a (GST) enzim termelődését, amely eltávolítja a vérkeringésből a szabadgyököket és rákos sejteket, s elősegíti a máj méregtelenítését.

.

A beöntés hatására a májban lecsökken a "szemét" mennyisége, ennek eredményeként ismét lehetővé válik, hogy még több mérget tudjon kiválasztani.

Ideális, ha a folyadékot 12-15 percig bent tudja tartani. Ennyi idő szükséges ahhoz, hogy a vérkeringés ötször járja körbe a májat (minden 3 percben). Mivel a vér méregtelenítésre kerül, amikor keresztül folyik a koffeines májban, a beöntés tulajdonképpen a dializis egyik formája a bélfalon keresztül.

.

A kávé beöntést 9 évtizede alkalmazzák világszerte. Hatásosan tisztít, helyreállítja a máj működését, eltávolítja a rákos "hulladékot", és megszünteti a test különböző, ismeretlen helyein képződött fájdalmat.

.

A Gerson terápia leírása:

3 evőkanál finomra őrölt organikus kávét öntsön 1 liter szűrt, forralt vízbe. 3 perc forralás után takarja le az edényt és lassú tűzön főzze további 15 percig. Az elpárolgó vizet töltse fel melegvízzel, hogy a folyadék 1 liter legyen. Hagyja lehűlni testhőmérsékletre.

Helyezkedjen kényelmes helyzetbe. A legjobb, ha jobboldalára fekszik és lábait felhúzza a mellkasához.

.

.

A bél az immunrendszer székhelye

.

Az immunrendszerünk soha nem szűnő működése életünk fontos biztosítéka. Sejtjei folyamatosan fésülik át szervezetünk minden részét, hogy a kórokozók és idegen anyagok hatásaitól megvédjen minket.

.

Életmódunkkal, táplálkozásunkkal, döntéseinkkel ezeket a folyamatokat segítjük vagy hátráltatjuk. Immunrendszerünket nemcsak nyirokszervek és nyirokcsomók alkotják, hanem fontos részét képezi az az 1-2 kilogrammnyi hasznos baktériumtömeg is, amely a bélrendszerben, döntően a vastagbél területén helyezkedik el.

.

A saját sejtjeink számának töbszörösét kitevő baktériumok táplálása és életfeltételeinek biztosítása legalább olyan fontos, mint a saját sejtjeinké. E hasznos baktériumflóra szervezetünk külvilággal érintkező részét – a bélnyálkahártya felszínét – úgy vonja be, mint egy puha szőnyeg. Ez az – eredetileg – összefüggő védőgát számos hatásra sérülhet.

.
A bélrendszer bizonyos szempontból fontosabb az immunrendszer számára, mint a csecsemőmirigy vagy a lép.

.

A bélrendszer sérülése, csökkent működése, renyhesége komoly panaszokat vonhat magával:

Ha a bél bajba jut, akkor nemcsak az emésztés szenved kárt, hanem romlik a létfontosságú anyagok vitaminok, ásványok, aminosavak, nyomelemek felszívódása és a salaktalanítás is.

.

 A szervezet emiatt megtelik salak- és méreganyagokkal, és a sejtek funkciója, regenerálódó képessége romlik, felgyorsulnak az öregedési folyamatok, csökken a teljesítőképesség és romlik az ellenállás.

.

MIKROBIOM

.

.

Virtuális Szervünk: Mikrobiom

.

A 20. század végének egyik legnagyobb felfedezése, hogy beleinkben élő baktériumaink közössége, a mikrobiom, nem irtandó ellenségekből tevődik össze, hanem legjobb „barátainkból” áll.

.

Egy 70 kg-os ember emberi sejtjeinek száma kb. 37 billió (3,7×1013), míg a benne és rajta élő baktériumok száma kb. 48 billió.

.

Ezek a baktériumok befolyásolják egészségünket, közérzetünket.

.

 A terhesség alatt a magzat "sterilnek" tekinthető, azaz nincsenek benne baktériumok. Amikor rendes szüléssel megszületik, az anya szülőcsatornájában található Lactobacillusokkal fertőződik, amelyek a csecsemő beleibe kerülve segítenek az anyatej emésztésében. Ez az egyik hátránya a császármetszésnek, ahol ez nem történik meg, és ki lehet mutatni, hogy még hónapokkal később is, a kétféle módon született gyermekek bélbaktériumflórája különbözik egymástól.

.

 Nézzünk néhány példát arra, hogy a baktériumflóránk, illetve annak változása, hogyan befolyásolja egészségünket?

 .

Az egyik jelentős hatás, amely drasztikusan megváltoztathatja a baktériumflóránk összetételét, az az antibiotikum. Ki lehet mutatni, hogy azok között a felnőttek között, akiket életük első néhány hónapjában antibiotikummal kezeltek, sokkal több a kórosan elhízott és gyakoribbak köztük a különböző betegségekben allergiában, asztmában szenvedők. 

Ez azt mutatja, hogy antibiotikum kezelés után gyorsan vissza kell állítani a baktériumflóránk összetételét.

.

Azt is kimutatták, hogy a kórosan kövér emberek beleinek baktérium összetétele jelentősen különbözik az egészséges emberekétől.

.

Az elhízottak beleiben sokkal több olyan baktérium található, amely képes megemészteni olyan növényi szénhidrátokat, amelyeket az emberi emésztőnedvek nem tudnak. Így adott mennyiségű ételből sokkal több energiát képesek kinyerni, ami aztán zsírszövet formájában lerakódik, raktározódik.

Baktériumok nem csak a bélben találhatók, hanem a bőrünkön is.

.

Az antibiotikumok használata megváltoztathatja bőrünkön élő baktériumflóra összetételét, ami például gombásodás, bőrgyulladás, kiütések, bőrbetegségek kialakulásához is vezethet. Azonban még egy érdekes dolgot is befolyásolnak a bőrünkön élő baktériumok. Önmagában az izzadtságnak nincs különösebb szaga. A bőrünkön élő baktériumok alakítják át, sokszor kellemetlen szagú vegyületté, például merkaptánná.

A baktériumflóra összetételének megváltoztatására is vannak lehetőségek. A fermentált élelmiszerek, pl. joghurt fogyasztása,  különböző baktériumokat tartalmazó készítmények pre- és probiotikumok fogyasztása.

.

Egy új módszer amit már az ókorban is alkalmaztak

.

Hihetetlennek tűnő gyógyulástörténetek szólnak a székletátültetés sikeréről, amelyet világszerte egyre többen és egyre többféle betegség kezelésére alkalmaznak. Az eredményességét már tudományos igényű klinikai vizsgálatok is alátámasztják.

.

Együnk minél több prebiotikumot tartalmazó zöldséget!

.

A prebiotikumok olyan természetes élelmiszer-összetevők, amelyek ellenállnak a gyomorsavnak és a bélrendszer felső szakaszában lévő emésztőenzimeknek, a vastagbélbe jutva pedig elősegítik a hasznos baktériumok szaporodását. Kiváló prebiotikum-források például a gyökérzöldségek, a hagymafélék (vöröshagyma, fokhagyma, póréhagyma), a banán, az articsóka, a spárga, az olajos magvak és a zabpehely.

.

Igyunk zöld turmixokat!

.

A rendelkezésre álló kutatási eredmények valószínűsítik, hogy a zöld színű zöldségekből frissen préselt levek nagymértékben segítik a hasznos baktériumok szaporodását. Legyen az petrezselyem, uborka, brokkoli, spenót, búzafű vagy leveles kel, az ezekből készült préselt levek – egyéb jótékony tulajdonságaik mellett - a bélflórára is kedvezően hatnak.

.

Hagyjuk el a feldolgozott élelmiszereket!

.

A feldolgozott élelmiszerekben lévő adalékok, a finomított cukor és az élesztő elősegítik a káros baktériumok elszaporodását, a génkezelt összetevők pedig teljesen felboríthatják a bélflóra egyensúlyát, így ezeket célszerű kerülni.

.

Fogyasszunk kevesebb antibiotikumot!

.

Az antibiotikumok olykor a gyógyulás kulcsát jelentik, de egy enyhe megfázásra semmiképpen sem az antibiotikum a megfelelő válasz. Az antibiotikum a kórokozók elpusztítása mellett a hasznos baktériumokat is megtizedeli, így átmenetileg beavatkozik a bélflóra összetételébe. Napjainkban egyre komolyabb gondot jelent a nagyüzemi állattartás mellékhatásaként jelentkező antibiotikum-terhelés, így előfordulhat, hogy valaki évek óta nem szedett ilyen gyógyszert, mégis a napi húsfogyasztással rendszeresen antibiotikumot visz be a szervezetébe.

.

Fogyasszunk minél több savanyú káposztát!

.

Az erjesztett élelmiszerek, például a savanyú káposzta, a kovászos uborka, a koreaiak nemzeti ételének számító kimchi (csípős savanyított káposzta) vagy a kombucha tea mind természetes probiotikum-források, amelyek elősegítik a hasznos baktériumok szaporodását. Szintén jótékony hatású a joghurt és kefír fogyasztása a benne lévő Lactobacillus acidophilus miatt.

.

.

 Ahogy az ember egyoldalúan kezdett táplálkozni, úgy a szervezetünkben lévő baktériumtörzsek is egyoldalúan sorvadtak el. Az egyoldalú, szegényes összetételű táplálékbevitel kapcsán a bennünk lévő baktériumtörzsek is  képtelenek ellátni feladatukat. A szervezetünkben élő széles spektrumú baktériumokat érdemes egy széles spektrumú tápanyaggal ellátni.

.

Erre szolgál a

Mikrobiom pro

.amely minőségi táplálékot biztosít a bennünk élő szinergista baktériumoknak.

.

AZ ÉLET A BELEKBEN LAKOZIK!

.

Honlap készítés