A Fitoterápia

.

Mi a fitoterápia, hogyan dolgozik a fitoterapeuta természetgyógyász?

.

A gyógynövényekkel történő gyógyítás a legősibb terápiás módszer a világon. A mai nyugati fitoterápia tartalmazza egyrészt a modern orvoslás módszereit pl.: anamnézis felvétele, terápiás terv készítése, a terápia vezetése és zárása. Másrészt tartalmazza egyéb természetgyógyászati módszerek pl.: apiterápia (méhészeti termékek), fűszernövények, illóolajok, tápláléknövények alkalmazását.

.
A fitoterápia szemlélete holisztikus, tehát a test, a lélek és a tudat egészségére, annak megőrzésére, fejlesztésére hat, illetve betegség esetén, a helyreállításán dolgozik.

.

A fitoterápia magában foglalja a betegek gyógynövényekkel vagy gyógynövénykészítményekkel (gyógyhatású anyagok) történő kiegészítő kezelését. Az alkalmazónak ismernie kell a növények fő hatóanyagait, azok hatását a szervezetre, a növények hatástani, illetve terápiás besorolását, alkalmazásuk módját, helyét és értékét a terápiás rendszerben. 

.

.

A természetgyógyászati szakágak közül a legelfogadottabb, a legegzaktabb. Közvetlen kapcsolata a nyugati orvosi irányzatokkal vitathatatlan, a modern gyógyszerészet alapját képezi. Segítségével komplex, fitoterápiás kezelések, kezelési programok állíthatóak össze pontos diagnózis és kimerítő anamnézis esetén. Az egyénre szabott gyógynövény-receptúra összeállításával hatékonyan kezelhetők bizonyos betegségek, de megelőzésre, az általános állapot javítására és közérzetjavításra is kiváló.

.

A fitoterápia növényi részek és a belőlük előállított készítmények gyógyászati felhasználásán alapszik, tapasztalati elveken alapuló és folyamatosan fejlődő tudomány. Története egyidős az emberiség történetével. A növény az ember számára eleinte táplálékul, később pedig gyógyszeréül is szolgált. Az orvoslás történelmi fejlődése során a gyógynövények képezték a gyógyszeres kezelés alapját.

.

A legrégebbi emlékek Kína, India, az ókori Babilon és Egyiptom területéről származnak. Kínában már ie.27 században ismerték a fokhagymát, rebarbarát és sok ma is használt növény gyógyító hatását, de innen származnak fűszereink jó része is, mint pl. a fahéj, gyömbér, bors. A babiloniak fedezték fel a cékla, zsázsa és a gabona csíra jótékony hatását. Egyiptomban pedig számos kőbe vésett ábra, dombormű maradt fenn a piramisokban ahol jól felismerhetők a használt növények. Az Ebers-féle papirusztekercs mintegy 876 féle gyógykészítményt sorol fel, az ott található növények egyharmadát ma is használjuk. A klasszikus görög- római kultúra orvosai Hippokratész, Galenusz már rendszerezték a gyógynövények ismeretét, gyógyszerként való felhasználását, Dioszkoridész pedig megírta Európa első gyógynövény jegyzékét “Materia Medica” címen, amely 1500 évig alapműnek számított a gyógyításban. Művében szerepel a galagonya, mustár, ezerjófű. A római birodalom bukása után a kolostorokban élt tovább a gyógyítás tudománya, szerzetesek, apácák foglalkoztak a gyógyteák készítésével, itt születtek a mai gyomorkeserűk előfutárai is.

.

.

Hazánkban Pannonhalmára vezethető vissza a kolostori gyógyítás. Az első magyarnyelvű füveskönyv pedig, a 16.sz.-ban jelent meg “Herbária” címmel Méliusz Juhász Péter írásában.

.

Régen nálunk is minden falunak volt egy füvesasszonya, aki gondoskodott arról, hogy a honi gyógyfüvek ismerete, a felhasználás és az alkalmazás módjai, a tudás ne vesszen el. Szerepük akkor kezdett megváltozni, amikor a 19. század derekán a természetben nem létező anyagokat vezettek be a gyógyászatba. Elterjedtek a szintetikus készítmények, amelyek megjelenésével párhuzamosan azonban egyre gyakoribbá váltak a nem kívánt mellékhatások, ezért a 70-es évektől kezdve ismét növekszik a természetből származó gyógyszerek jelentősége.

.

.

Ma már hazánkban mintegy 530 féle gyógynővényt használunk. A fitoterápia korszerű lehetőségei az alkalmazott természettudományok, a kísérleti és a klinikai orvostudomány módszerein alapulnak. A tudósok felfedezték, mennyi értékes összetevő található bennük. A gyógynövényekben koncentrált formában fordulnak elő a másodlagos növényi anyagcseretermékek (mint például a bioflavonoidok, cserzőanyagok és az illóolajok), amelyek sokféle betegségre természetes gyógyírként hatnak pl. légúti, húgyuti, emésztőrendszeri, nőgyógyászati problémáknál, szív és érrendszeri megbetegedéseknél, cukorbaj, magas vérnyomás sikerrel alkalmazható más természetes gyógymóddal összekötve.

.

.

Fontos azonban tudnunk, hogy a gyógynövények nem “csodaszerek”, csak helyes indokkal és helyes módszerrel alkalmazva gyógyítanak. Szakszerűtlen használatuk különböző problémákhoz vezethet. Egyes gyógynövények együtt adása pl. fokozhatja, illetve kiolthatja egymás hatását, ezért szakértő közreműködése szükséges. A fitoterapeuta a tünetek ismeretében és az okok felkutatásával személyre szabottan választja ki a legmegfelelőbb növényeket, ezekből állítja össze a keveréket.

.

A mai modern ember felismerte, hogy nem a szintetikus gyógyszerekkel, kémiai hatóanyagokkal tudja megőrizni egészségét, immunbiológiai felkészültségét, elkerülni az úgynevezett civilizációs betegségeket, hanem a növények segítségével!

.

.
Fitoterapeuta szakértőként a betegség elkerüléséhez, a gyógyuláshoz, de a gyógyuláshoz elengedhetetlen pozitív gondolkodásmód kialakításához is, hatékony segítséget nyújtok.

Vércsepp Analízis

Vérünk olyan, mint az élő folyó. Oxigént, tápanyagokat és más, életfontosságú anyagokat szállít a sejtekhez, a felesleget, felhasználhatatlan vagy káros anyagokat pedig onnan elhordja. A vér az egészség és a betegség hírnöke, gyakran már azelőtt jelzi, hogy valami nem stimmel, mielőtt a baj megjelenne.

.

.

Teljes vérállományunk percenként végighalad egész testünkön. Egy vörösvértest a szívből a lábujjunk hegyéig 15 másodperc alatt ér el. Vérünk sok fontos információt hordoz testünk egyik pontjából a másikhoz. A sötét mezős mikroszkóppal végzett diagnosztika az élő vér minőségi vizsgálatát teszi lehetővé ezerszeres nagyítás mellett. 

Fertőzési Góckutatás

Computeres góckutatás, ellenőrzött és irányított méregtelenítés

 

Az állapotfelmérés során a bioelektromos elven működő  mérőműszerünkkel és egy hozzá tartozó számítógépes program segítségével mérjük az egyes szervek, szervrendszerek toxin terhelését (élő és élettelen toxinok).

.

 

.

A kb. 60 perces felmérés teljesen fájdalommentes. A mérés során információt kapunk a különböző szervek, szervrendszerek állapotáról: az immunrendszer működéséről, a különböző szervek toxin terheléséről, az egyes szervkörökben lévő mikrobális gócok jelenlétéről, a különböző kórokozókról (baktériumok, vírusok, gombák, paraziták), az élettelen toxinokról (nehézfém, oltóanyag, atibiotikum, vegyi anyag, radioaktív elemek, pszichés toxinok: stressz és érzelem, anyagcsere toxinok: kazein, mucin, purin, glutén), vitaminokról és ásványi anyagokról, enzimekről, hormonokról, stb..

 

A mérőműszer képességeit kihasználva mérni tudjuk a különböző problémák kezelésére az önnek személy szerint legalkalmasabb készítményeket is.

 

DNS

A Hermetikus spirál, mely a DNS kettős spirálja körbe-körbe járva ismétlődik, de folyamatosan magasabb minőségben jelenik meg, vagyis fejlődik.

 

 

A DNS spirál vezeti az áramot, és van mágneses mezeje. A DNS molekulák kommunikálnak egymással. Mágneses mezejük a Föld mágneses mezőjére (mágnesrács) hasonlít. Ez a rács folyamatosan változik, és egyedi kóddal lenyomatot képez a születő ember DNS mezőjében.

 

 

 

Fórum

Nincsenek témák!

Aflatoxin

 

 

.

Aflatoxin 

.

Az aflatoxin a leghírhedtebb a penészgombák által termelt mérgek közül. A gombamérgek többsége rákkeltő, károsítják a vesét és a májat, termékenységi zavarokat, vérzést és ödémákat válthatnak ki, gyengítik a szívet, valamint ideg- és immunrendszeri zavarokat okozhatnak. Az aflatoxin főként a májra veszélyes, egész egyszerűen megöli a máj bizonyos részeit.

A mikotoxin különféle különösen mérgező anyagcsere-termékek gyűjtőneve, amelyeket különféle penészgombák termelnek.

Különösen alattomosak az Aspergillus-gombák által termelt aflatoxinok, amelyek megint csak több különböző anyagot foglalnak össze.

Az aflatoxin B1 rendelkezik a legerősebb ismert rákkeltő hatással. Állatkísérletekben patkányokkal etetve már napi 10 mikrogramm/testsúlykg hatásosnak bizonyult; míg az erős "kémiai"méregből, mint a Dimethylnitrosamin napi 750 mikrogramm/kg -ot kell megetetni a kísérleti állatokkal, hogy rákos daganatot okozzanak.

Mikotoxintermelő gombákkal fertőzött lehet mindenekelőtt a földimogyoró és más mogyoró, a barackmag, a mák, a szezám és a gabonák. 

.

A mikotoxin-terhelés a háztartásokban előforduló gyümölcs, sajt, sütemény, hús penészedésekor a legjelentősebb. Ezek az élelmiszerek fogyasztásra alkalmatlanok, mert a legtöbb mikotoxin és főleg a rákkeltő aflatoxinok a sütés vagy főzés magas hőmérsékletén sem bomlanak el.

.

"Az aflatoxin nevű méreganyag kumulálódik, azaz nem ürül ki a szervezetből" - mondta az Indexnek Ruzsa Ágnes onkológus szakorvos. Hozzátette, a méreg ezért primér, tehát nem áttétellel keletkező májrákot okoz.

 

.

Az aflatoxin a mikroszkópikus gombák által termelt mérgek, a mikotoxinok közé tartozik, akárcsak a penicillin, olvasható a Veszélyhelyzeti Információs Szolgálat honlapján. A mikotoxinok a trópusi klímán aktívabbak, de a magyar éghajlaton is megélnek. Általában nem emberi mérgezéssel, hanem mezőgazdasági károkkal hozzák őket összefüggésbe, de az aflatoxin az emberre is veszélyes, igen erős rákkeltő, biológiai fegyverként is használható méreganyag.

.

A penészgomba által termelt méregre a hatvanas években figyeltek fel egy nagy-britanniai baromfivész miatt. A tízezrével pusztuló pulykák láttán a szakértők vírusos járványra gyanakodtak, de a baromfitáp vizsgálata után kiderült, hogy a vészt az aflatoxin okozza, ami az egyik legerősebb, természetben is megtalálható rákkeltő vegyület.

Később a földimogyoróban, a dióban, valamint egy sor más élelmiszerben is felfedezték, és ezzel párhuzamosan egyre szigorúbb egészségügyi határértékeket állapítottak meg. Az USA-ban a boltok polcain található különféle módon feldolgozott földimogyoróról derült ki, hogy nagy mennyiségben tartalmaz aflatoxint.

.

Az Aspergillus flavus gomba által termelt aflatoxin nem is akut toxicitása, hanem hosszútávú, rákkeltő és génkárosító hatása miatt veszélyes. Az aflatoxin az iraki B fegyverprogramba is bekerült, mivel hatásai miatt igen alkalmas a pánikkeltésre.

.

Az 1985 és 1991 közötti időszakban iraki tudósok - a lehetséges biológiai fegyverekkel való kísérletezés keretében - az aflatoxint is vizsgálták és tárolták.

.

Az aflatoxin olyannyira bevált, hogy az 1990-ben készített, kétszáz darab, egyenként 60-85 liter fegyveroldatot tartalmazó biológiai bomba közül hetet vele töltöttek meg. Ezeket a repülőbombákból átalakított szerkezeteket később nem használták fel, csak egy tesztrepülés bizonyított, írja a Magyar Hadtudomány 2002. decemberi száma.

.

Aflatoxin hepatis

/ forrás: http://www.drdiag.hu/kereso/diagnosztika.adatlap.php?id=98761 /

.

Betegség megnevezésének szinonímái:
 • Aflatoxin okozta májkárosodás
 • Hepatitis caused by aflatoxin poisoning
 • Aflatoxin-induced hepatitis
 • Hepatitis due to aflatoxin
 • .

BNO:

 • K71

Alapadatok:

 • Férfi: Bármely életkorban előfordulhat
 • Nő: Bármely életkorban előfordulhat

.

Betegség leírása:

 • Az Aspergillus flavus csoportba tartozó gombák által termelt hőstabil anyagok -aflatoxinok- által létrehozott májkárosodás

.

Betegség lefolyása:

 • Az Aspergillus flavus csoportba tartozó gombák által termelt hőstabil anyagoknak, az aflatoxinoknak több fajtája ismert. A leggyakoribb az aflatoxin B, mely a legerősebb májkárosító, rákkeltő anyag. A szervezetbe megpenészedett táplálékkal (földimogyoró, mandula, pisztácia, paprikaörlemény) kerülhet be. A klinikai képet a krónikus májbetegség, a májsejtrák által okozott panaszok, tünetek jellemzik. Fontos a kiváltó tényező eliminálása. A kezelés függ a májsejtrák megjelenésétől (egygócú, többgócú), ennek megfelelően jön szóba sebész vagy a tüneteket enyhítő, nem oki, kezelés. Prognózisa rossz, átlagos túlélési idő a diagnózis felállításától kb. 6 hónap.

.

Megelőzési és más fontos tanácsok:

 • Az alkoholfogyasztás mellőzése, megfelelő kalóriatartalmú diéta javasolható. 

  Egyéb, potenciálisan májkárosító gyógyszer szedése kerülendő. 

  Az élelmiszerek aflatoxin-tartalmát rendszeresen ellenőrzik.

  Mai ismereteink szerint a penészgombákkal készülő sajtok (pl. Camambert) nem tartalmaznak aflatoxint, vagy más májkárosító anyagot.

Előzmények:

 • Kémiai kórokok
  • Megpenészedett mandula
  • Megpenészedett pisztácia
  • Megpenészedett földimogyoró
  • Megpenészedett paprikaörlemény
 • Mikrobiológiai kórokok
  • Aspergillus flavus fertőzés

Gyakoribb panaszok, tünetek:

 • Általános panasz
  • Elesettség
  • Fáradékonyság
  • Rossz közérzet
  • Testsúlyfogyás
  • Étvágytalanság
 • Hasi, emésztési panaszok
  • Has feszülés érzése
  • Haspuffadás
  • Émelygés
  • Jobb bordaív alatti duzzanat

 

 

Fizikális vizsgálatok:

 • Általános megfigyelés
  • Izomhypotrophia a végtagokon
  • Hepatikus foetor
 • Kültakaró
  • Erythema a talpak bőrén
  • Erythema a tenyerek bőrén
  • Gombostűfej nagyságúra tágult capillárisból lábszerűen kisebb capillárisok tűnnek át a bőrön a törzs bőrén
  • Hypotrichosis
  • Kifejezett vénás rajzolat a hasfalon, a köldök körüli bőrön sugár irányban
  • Körmök fehér színűek, a lunula eltűnt
  • Purpurák az alsó végtagok bőrén
  • Purpurák
  • Suffusio
  • Sápadt bőr
  • Sárgás pigmentáció
 • Szem
  • Sárga sclera mindkét oldalon
 • Mellkasi szervek
  • Gynecomastia
 • Hasi szervek
  • U alakú tompulat kopogtatható a hasban, a széli mélyebben fekvő területeken
  • Diffúzan feszes has
  • Elődomborodó hasfal
  • Hepatosplenomegalia
  • Jobb bordaív alatt nyomásérzékenység
  • Lép tapintható
  • Máj egyenetlen felszínű, durva göbös
  • Máj megnagyobbodott
  • Máj tömött, éles szélű
 • Urogenitalis szervek
  • Here-atrophia
 • Mozgásszervek
  • Dobverő ujjak a kezeken
 • Idegrendszer
  • Tudatzavar (nem specifikus)


Gyakoribb szövődmények:

 • Idegrendszer betegségei
  • Hepaticus encephalopathia (K7201s)
 • Keringési rendszer betegségei
  • Aranyér (nodus haemorrhoidalis)
  • Nyelőcső varicositas
  • Folyadék a szívburokban (nem gyulladásos)
  • Kapuvéna thrombosis
  • Budd-Chiari-syndroma
 • Emésztőrendszer betegségei
  • Májelégtelenség, m.n.o.
  • Haemoperitoneum
  • Spontán bakteriális peritonitis
  • Portalis hypertensio
  • Hepato-renalis syndroma
  • Hepato-pulmonalis syndroma
  • Vérhányás
  • Vérszékelés
 • Máshová nem osztályozott kóros klinikai tünetek, leletek
  • Ascites
  • Exitus lethalis

Mely szakterületek foglalkoznak ezzel a kórképpel:

 • Belgyógyászat - Hepatológia
 • Onkológia
 • Sebészet
 • Toxikológia

.

Honlap készítés