A Fitoterápia

.

Mi a fitoterápia, hogyan dolgozik a fitoterapeuta természetgyógyász?

.

A gyógynövényekkel történő gyógyítás a legősibb terápiás módszer a világon. A mai nyugati fitoterápia tartalmazza egyrészt a modern orvoslás módszereit pl.: anamnézis felvétele, terápiás terv készítése, a terápia vezetése és zárása. Másrészt tartalmazza egyéb természetgyógyászati módszerek pl.: apiterápia (méhészeti termékek), fűszernövények, illóolajok, tápláléknövények alkalmazását.

.
A fitoterápia szemlélete holisztikus, tehát a test, a lélek és a tudat egészségére, annak megőrzésére, fejlesztésére hat, illetve betegség esetén, a helyreállításán dolgozik.

.

A fitoterápia magában foglalja a betegek gyógynövényekkel vagy gyógynövénykészítményekkel (gyógyhatású anyagok) történő kiegészítő kezelését. Az alkalmazónak ismernie kell a növények fő hatóanyagait, azok hatását a szervezetre, a növények hatástani, illetve terápiás besorolását, alkalmazásuk módját, helyét és értékét a terápiás rendszerben. 

.

.

A természetgyógyászati szakágak közül a legelfogadottabb, a legegzaktabb. Közvetlen kapcsolata a nyugati orvosi irányzatokkal vitathatatlan, a modern gyógyszerészet alapját képezi. Segítségével komplex, fitoterápiás kezelések, kezelési programok állíthatóak össze pontos diagnózis és kimerítő anamnézis esetén. Az egyénre szabott gyógynövény-receptúra összeállításával hatékonyan kezelhetők bizonyos betegségek, de megelőzésre, az általános állapot javítására és közérzetjavításra is kiváló.

.

A fitoterápia növényi részek és a belőlük előállított készítmények gyógyászati felhasználásán alapszik, tapasztalati elveken alapuló és folyamatosan fejlődő tudomány. Története egyidős az emberiség történetével. A növény az ember számára eleinte táplálékul, később pedig gyógyszeréül is szolgált. Az orvoslás történelmi fejlődése során a gyógynövények képezték a gyógyszeres kezelés alapját.

.

A legrégebbi emlékek Kína, India, az ókori Babilon és Egyiptom területéről származnak. Kínában már ie.27 században ismerték a fokhagymát, rebarbarát és sok ma is használt növény gyógyító hatását, de innen származnak fűszereink jó része is, mint pl. a fahéj, gyömbér, bors. A babiloniak fedezték fel a cékla, zsázsa és a gabona csíra jótékony hatását. Egyiptomban pedig számos kőbe vésett ábra, dombormű maradt fenn a piramisokban ahol jól felismerhetők a használt növények. Az Ebers-féle papirusztekercs mintegy 876 féle gyógykészítményt sorol fel, az ott található növények egyharmadát ma is használjuk. A klasszikus görög- római kultúra orvosai Hippokratész, Galenusz már rendszerezték a gyógynövények ismeretét, gyógyszerként való felhasználását, Dioszkoridész pedig megírta Európa első gyógynövény jegyzékét “Materia Medica” címen, amely 1500 évig alapműnek számított a gyógyításban. Művében szerepel a galagonya, mustár, ezerjófű. A római birodalom bukása után a kolostorokban élt tovább a gyógyítás tudománya, szerzetesek, apácák foglalkoztak a gyógyteák készítésével, itt születtek a mai gyomorkeserűk előfutárai is.

.

.

Hazánkban Pannonhalmára vezethető vissza a kolostori gyógyítás. Az első magyarnyelvű füveskönyv pedig, a 16.sz.-ban jelent meg “Herbária” címmel Méliusz Juhász Péter írásában.

.

Régen nálunk is minden falunak volt egy füvesasszonya, aki gondoskodott arról, hogy a honi gyógyfüvek ismerete, a felhasználás és az alkalmazás módjai, a tudás ne vesszen el. Szerepük akkor kezdett megváltozni, amikor a 19. század derekán a természetben nem létező anyagokat vezettek be a gyógyászatba. Elterjedtek a szintetikus készítmények, amelyek megjelenésével párhuzamosan azonban egyre gyakoribbá váltak a nem kívánt mellékhatások, ezért a 70-es évektől kezdve ismét növekszik a természetből származó gyógyszerek jelentősége.

.

.

Ma már hazánkban mintegy 530 féle gyógynővényt használunk. A fitoterápia korszerű lehetőségei az alkalmazott természettudományok, a kísérleti és a klinikai orvostudomány módszerein alapulnak. A tudósok felfedezték, mennyi értékes összetevő található bennük. A gyógynövényekben koncentrált formában fordulnak elő a másodlagos növényi anyagcseretermékek (mint például a bioflavonoidok, cserzőanyagok és az illóolajok), amelyek sokféle betegségre természetes gyógyírként hatnak pl. légúti, húgyuti, emésztőrendszeri, nőgyógyászati problémáknál, szív és érrendszeri megbetegedéseknél, cukorbaj, magas vérnyomás sikerrel alkalmazható más természetes gyógymóddal összekötve.

.

.

Fontos azonban tudnunk, hogy a gyógynövények nem “csodaszerek”, csak helyes indokkal és helyes módszerrel alkalmazva gyógyítanak. Szakszerűtlen használatuk különböző problémákhoz vezethet. Egyes gyógynövények együtt adása pl. fokozhatja, illetve kiolthatja egymás hatását, ezért szakértő közreműködése szükséges. A fitoterapeuta a tünetek ismeretében és az okok felkutatásával személyre szabottan választja ki a legmegfelelőbb növényeket, ezekből állítja össze a keveréket.

.

A mai modern ember felismerte, hogy nem a szintetikus gyógyszerekkel, kémiai hatóanyagokkal tudja megőrizni egészségét, immunbiológiai felkészültségét, elkerülni az úgynevezett civilizációs betegségeket, hanem a növények segítségével!

.

.
Fitoterapeuta szakértőként a betegség elkerüléséhez, a gyógyuláshoz, de a gyógyuláshoz elengedhetetlen pozitív gondolkodásmód kialakításához is, hatékony segítséget nyújtok.

Vércsepp Analízis

Vérünk olyan, mint az élő folyó. Oxigént, tápanyagokat és más, életfontosságú anyagokat szállít a sejtekhez, a felesleget, felhasználhatatlan vagy káros anyagokat pedig onnan elhordja. A vér az egészség és a betegség hírnöke, gyakran már azelőtt jelzi, hogy valami nem stimmel, mielőtt a baj megjelenne.

.

.

Teljes vérállományunk percenként végighalad egész testünkön. Egy vörösvértest a szívből a lábujjunk hegyéig 15 másodperc alatt ér el. Vérünk sok fontos információt hordoz testünk egyik pontjából a másikhoz. A sötét mezős mikroszkóppal végzett diagnosztika az élő vér minőségi vizsgálatát teszi lehetővé ezerszeres nagyítás mellett. 

Fertőzési Góckutatás

Computeres góckutatás, ellenőrzött és irányított méregtelenítés

 

Az állapotfelmérés során a bioelektromos elven működő  mérőműszerünkkel és egy hozzá tartozó számítógépes program segítségével mérjük az egyes szervek, szervrendszerek toxin terhelését (élő és élettelen toxinok).

.

 

.

A kb. 60 perces felmérés teljesen fájdalommentes. A mérés során információt kapunk a különböző szervek, szervrendszerek állapotáról: az immunrendszer működéséről, a különböző szervek toxin terheléséről, az egyes szervkörökben lévő mikrobális gócok jelenlétéről, a különböző kórokozókról (baktériumok, vírusok, gombák, paraziták), az élettelen toxinokról (nehézfém, oltóanyag, atibiotikum, vegyi anyag, radioaktív elemek, pszichés toxinok: stressz és érzelem, anyagcsere toxinok: kazein, mucin, purin, glutén), vitaminokról és ásványi anyagokról, enzimekről, hormonokról, stb..

 

A mérőműszer képességeit kihasználva mérni tudjuk a különböző problémák kezelésére az önnek személy szerint legalkalmasabb készítményeket is.

 

DNS

A Hermetikus spirál, mely a DNS kettős spirálja körbe-körbe járva ismétlődik, de folyamatosan magasabb minőségben jelenik meg, vagyis fejlődik.

 

 

A DNS spirál vezeti az áramot, és van mágneses mezeje. A DNS molekulák kommunikálnak egymással. Mágneses mezejük a Föld mágneses mezőjére (mágnesrács) hasonlít. Ez a rács folyamatosan változik, és egyedi kóddal lenyomatot képez a születő ember DNS mezőjében.

 

 

 

Fórum

Nincsenek témák!

DDT rovarölő

A DDT

.

.

Elsőként – 1874-ben – Othmar Zeidler hozta létre a diklór-difenil-triklóretán (rövidítve DDT) névre hallgató vegyületet. Rovarölő tulajdonságát 1934-ben Paul Herman Müller fedezte föl, s 1948-ban orvosi Nobel-díjat kapott érte. A vegyületet – Gesarol, Guesarol, Neocid, Supracide Combi és Ultracid Combi néven – a második világháborúban a tífuszt, pestist, maláriát és sárgalázt terjesztő tetvek, bolhák és szúnyogok ellen használták. No meg persze, növényvédelmi célokra is, például az Európában éppen hódító kolorádóbogár ellen. Amerikai hadifogolytáborokban a foglyokat szinte bepúderezték vele – mesélte édesapám. Mennyire más is volt ezután ruhatetű meg tífusz nélkül, de felejthetetlen a gezarolos krumpli „bukéja” is, amely majdnem elérte a tóthárpádi paradicsomlevesbe – bontófésű képében – merülő Lucifer hatását, s amely után fájdalmasan csalódnunk kellett utolsó polgári mentsvárunkban is, az ízletes házikosztban.

.
            A rovarok között hamarosan megjelent a DDT-rezisztencia jelensége: az egykor hatásos DDT-mennyiség sokszorosát is elviselni képes csoportok szelektálódtak ki. Aztán következtek a halakkal és a madarakkal kapcsolatos ökotoxikológiai problémák. Majd kiderült, hogy – elszennyezve az élővizeket és a talajt –, az élőlényekben bioakkumulációra* és a táplálékláncon keresztül biomagnifikációra* is képesek. Rachel Carson könyve, a Néma tavasz 1962-ben világosan elmagyarázta a DDT-t övező ökotoxikológiai problémákat. Az írás nyomán támadt nagyfokú érdeklődésnek köszönhető, hogy az USA akkori elnöke, John F. Kennedy külön bizottságot nevezett ki a tények feltárására. A krónika Abraham Ribicoff szenátor nevét jegyezte fel: ő sokat tett azért, hogy a DDT-t az 1970-es években betiltsák. Ám a DDT maradéka ezt követően sem csökkent olyan mértékben az amerikai egyesült államokbeli táplálékokban, mint ahogyan azt sokan gondolták. Ennek egyik oka a dicofol volt; ezt még 1957-ben kezdték el Keltane néven gyártani, és szennyezésként 1–20 százaléknyi DDT-t tartalmazott, azonban a gyártónak ezt nem kellett feltüntetnie a csomagoláson. Ez a szokás máig megmaradt. Az Environmental Protection Agency (EPA, az Amerikai Egyesült Államok Környezetvédelmi Hivatala) már 1983-ban javasolta, hogy tiltsák be a dicofolt. Mindeközben a gyártók ígéretet tettek, hogy a Keltane DDT-tartalmát fokozott mértékben csökkenteni fogják, s azt 1988-ra valóban 0,1 százalék alá szorították. Noha a dicofol ugyanúgy immuntoxikus és ösztrogén agonista* diklór-difenil-diklóretilén-, azaz DDE-származékká bomlik, mint a DDT, 1997-ben – sokak meglepetésére – mégis átcsúszott az EPA újraengedélyezési eljárásán. A máig a piacon maradt klórozott szénhidrogéneket – a dicofolt, az endosulfant, a methoxychlort – egyszer majd, reményeink szerint mégiscsak betiltják...

 .

 Hazánkban a Budapesti Vegyiművek gyártotta a DDT-t – az andalúziai arénákat idéző – Matador néven, de a Nitrokémia Ipartelepek sem volt rest, lásd Nikerol és Pernit nevű termékeit. A Csepeli Ásványolajgyár „csavart rajta egyet”, és Holló 10 néven egy ásványolajban oldott készítménnyel lepett meg bennünket. Kár. A magyar köznyelv találóan gezarolnak fordította a külhoni készítményt, a Gesarolt. (Pályakezdésemkor egy méregraktárkezelő, a kissé retardált, de roppant eredeti Sanyika az elintézett dolgokat csak „akkor gezarol” megjegyzéssel nyugtázta.) A korabeli szaktanácsadás még úgy szólt, hogy keverhetjük nyugodtan – a hatását fokozandó – ólomarzenáttal!

.

Nicaraguában és Ugandában ne szoptassanak!

.

A DDT-t aztán 1968-ban a világon elsőként nálunk vonták ki a forgalomból! Nem kétséges számomra, hogy Carson könyve után az örökké gyanakvó Nechay Olivér keze volt a dologban, akihez hasonló nagy formátumú toxikológus egyéniség hiányát igencsak sínyli a mai hazai növényvédelmi irányítás. Az Amerikai Egyesült Államokban 1972-ben tiltották be a DDT használatát. Emlékezetem szerint 1980-ban a honi növényvédelem akkori főköztisztviselője azt parancsolta – az ő szavajárása szerint „vízfejű” – beosztotthadának, hogy „elég legyen már a DDT-vel való példálózásokból: az már a múlté!”

.
            Nem így történt: megfogtuk, de mégsem adta meg magát. Az Egyesült Államokban húsz évvel a betiltása után is kimutathatók DDT-származékok például dél-kaliforniai talajokból és folyók üledékéből. Noha a hetvenes években a klórozott szénhidrogéneket igen sok országban kivonták a forgalomból, azok 1990-ben azonban még mindig nagy mennyiségben voltak megtalálhatók az emberek zsírszövetében. Némelyikük ugyanis megkötődik és elraktározódik a lipidekben gazdag szövetekben; a zsírszöveten kívül ilyen a here, a petefészek, az emlőmirigy és a csontvelő is. Fogyáskor és szoptatáskor ezek a vegyületek is mobilizálódnak. Nicaraguában a Somozaéra alatt a hatóanyag nagymérvű használata miatt az anyatej DDT-tartal-ma 42-szerese–45-szöröse volt annak az elfogadható értéknek, amelyet a WHO megállapított! De igen tetemes értékeket mértek Ugandában is. Azokon a területeken az anyáknak azt a tanácsot adták, hogy ne szoptassák a csecsemőiket.

.

Malária vagy DDT?

.

Európa után Afrika is szerette volna kivonni a DDT-t, ám az akkori egyéb készítményekkel nem volt képes hatékony szúnyogirtást megvalósítani. Az ottani hőség miatt az egyébként piacot hódító foszforsav-észterek túlságosan gyorsan bomlottak. Nem úgy a DDT, amely jókora környezeti stabilitásról árulkodik, s ez a tulajdonsága az egyik forrása a vele kapcsolatos problémáknak is. Talajokban mindössze évi 5 százalékos átalakulását tapasztalták. Fő bomlásterméke, a már említett DDE sem sokkal kellemesebb. Vízi környezetből tíz év múltán is szinte változatlan mennyiségben mutatták ki. Persze, a malária problémáját sem szabad lebecsülnünk! A DDT-vel végzett szúnyogirtás csupán a hatvanas évek Indiájában 100 ezerre mérsékelte a 75 milliós betegszámot! S akkor még nem szóltunk az igazi szúnyogok családjába (Culicidae) tartozó mintegy 2500 faj által a trópusi területeken terjesztett sárgalázról, a filariázisról* és az arbovírusokról*, sem az egyéb – a vektor szerepre úgyszintén alkalmas – rovarcsoportokról: a cseszlékről és törpe szúnyogokról.
            Afrikának akkor választania kellett, és a malária ellenében a DDT mellett döntött. A nemzetközi kereskedelem révén azonban a gyártáskihelyező Európa is „kap” belőle a trópusi gyümölcsökkel, „visszavásárolva” a szermaradékot. Például az illóolajokban gazdag narancshéjban felhalmozódhatnak a klórozott szénhidrogének. Talán a jelenség iránt mutatkozó olaszországi érdeklődés sem véletlen, mivel ott igencsak nagy keletje van a kandírozott narancshéjjal dúsított süteményeknek. Azokból a trópusi országokból, ahol még ma is használják a DDT-t, az a nyers kávéval (Dél-Amerikából), a kakaóbabbal (Afrikából) vagy az amerikai mogyoróval (Kínából) érkezik hozzánk, szermaradék formájában.

 .

A világkereskedelem előtt ma nincs lehetetlen. Aggályunk azonban nemcsak a növényekre vonatkozhat: a DDT-vel elszennyezett folyókban és tengerekben a biomagnifikáció útján „turbósított” halak is ugyanebbe a kategóriába tartoznak. Hogyan hatnak ránk ezek az anyagok, ha már köztudomásúan velük élünk, sőt utódaink is kapnak belőlük? 1930 óta több millió tonna klórozott szénhidrogént gyártottak, s ennek 20-30 százaléka a talajokba és az élő vizekbe került. Innen tovább indult hódító útjára, a táplálékláncban terjedve (és feldúsulva) elérte az óceánokat, és ma már a sarkkörön túl élő állatok, köztük a fókák zsírszöveteiből is kimutatható. Így néz hát ki az emberiség „szennybemenetele” (a’ la Moldova György) jelzetű akcióprogram egyik műsora.

.
            Az emberi zsírszövetben található DDT-t illetően Costa Rica és Zaire tartják a világcsúcsot. Az 1980-as években ott az emberi zsírszövetminták 60 ppm koncentrációban tartalmaztak DDT-t, ami már 10 ppm fölött is igen derekas teljesítménynek számít (lásd India, Mexikó, Pakisztán).

.
A DDT és származékai – ha a dózis nem okoz azonnali halált, és amellett hosszan tartó kapcsolat áll fenn a szervezettel – az ösztrogén szabályozó hatását fölborítani képesek a gerincesekben. A halaknak és a teknősöknek az ivari fejlődésében okoznak rendellenességet. Abberáns szexuális és költési viselkedést mutatnak az ilyen halat fogyasztó madarak (például üres fészken kotló sirályok). Sokan úgy gondolják, hogy a csúcsragadozó nagy madarak (például a vándorsólyom) a tápláléklánci feldúsulás következtében tűntek el környezetükből. A DDT a madarak ivarszerveiben felhalmozódva sterilitást okoz, illetve a lerakott, abnormálisan puha héjú tojásokban az embriók nemi szerveinek fejlődési rendellenességét váltja ki. Egyre több adat szól amellett, hogy a klórozott szénhidrogének – az ösztrogénreceptorhoz kötődve – az emlőrák kialakulását segítik elő. Emellett a májban (egérben és patkányban) rendellenes sejtosztódást idéznek elő, egérben nyirokdaganatot, emberben mellékvese-problémákat okozva. Az International Agency for Research on Council (IARC, Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség) listája szerint a DDT az emberre valószínűleg rákkeltően hat. Mindezeken kívül a vegyületnek immunszupressziót* előidéző hatása is ismeretes, hiszen csökkenti a szervezet védekezőképességét.

.

DDT – új helyszínnel és új nevekkel

.

Az Amerikai Egyesült Államok és Európa területén betiltott DDT-gyártást az érintett cégek a fejlődő országokba telepítették át, és mai termelésük rekord nagyságot ért el (az új gyártók: a Quimica Hoechst SA és a Brazil ICI Ltd. Brazíliában, a Fertimex Mexikóban, a Hindustan Insecticides Indiában). Napjainkban a maláriaszúnyog elleni védelemben egyrészt Afrika és Dél-Amerika másként dönthetne, de a gyárak továbbra is működnek és ontják az „áldást”. Másrészt Kína, mint az egyik legfőbb hagyományos gyártó, a mai napig csak az úgynevezett szigorúan korlátozott kategóriába sorolta be a DDT-t, azaz csak bizonyos növények termesztésében illik azt alkalmazni. Kína bizonyos vonatkozásokban ma a világ második legnagyobb peszticid-exportőre és -importőre. A Shenzhen Jiangshan Commerce Industry Co. 1996-ban még DDT-t forgalmazott (ezenkívül lindane-t, parathion-methylt, paraquatot és PCP-t, ám róluk majd a további folytatásokban írunk).

 .

Dacára annak, hogy a Szovjetunió 1970-ben betiltotta a DDT-t (a dicofol foglalta el a helyét), alkalmilag még a nyolcvanas évek végén is engedélyt adott annak felhasználására, Novocsebokszárban (Csuvas Köztársaság) pedig még fokozták is a DDT-gyártást. A nyolcvanas években a világ DDT-vel legszennyezettebb területei között tartották nyilván Azerbajdzsánt, Moldáviát, Örményországot, Üzbegisztánt és Tádzsikisztánt, ahol a talajok feléből mutatták ki a DDT jelenlétét. Az ott 1989-ben megvizsgált vajmintáknak az 52 százalékában ötször több DDT volt a megengedhetőnél. India 1997 júniusában maláriaszúnyog elleni védekezésre újra engedélyezte a DDT-t: az 1993 utáni felhasználást ma évi 8 ezer–9 ezer tonnára becsülik. Bizonyára nem véletlen, hogy az ekkor megvizsgált tehéntej 80 százalékában DDT és 82 százalékában HCH is volt (ez utóbbiról ugyancsak egy másik alkalommal írunk). De olyan is akadt közöttük, amelyikben a DDT mennyisége negyvenszerese (!) volt a megengedett határértéknek.
Mármost kell-e csodálkozunk az óceánok DDT/DDE-tartalmán és a bálnák, a játékos kedvű delfinek meg a fókák pillanatnyi „belbecsén”? Eszkimónak lenni sem lehet már a

Újabb fordulat a DDT történetében

.

Fél évszázad telt el azóta, hogy a DDT rendkívüli rovarölő (inszekticid) tulajdonságát felismerték és harminc éve, hogy katasztrofális környezeti hatásaira rádöbbenve használatát a fejlett országokban betiltották. Amerikai kutatók most arról számoltak be, hogy a p,p'-DDE,  a DDT fő metabolitja, a testben hatásos antiandrogén. E tulajdonsága miatt, legalábbis részben, felelôssé tehetô a férfiak között egyre gyakoribb egészségi ártalmakért.

 .

Habent sua fata libelli, azaz a könyveknek megvan a maguk sorsa, de úgy tûnik, olykor a vegyületeknek is. A diklór-difenil-triklór-etánt (DDT) még 1874-ben állította elô elôszörO. Zeidler (1. ábra). Ennél a reakciónál, mivel a kondenzáció a klóratomhoz orto-helyzetben is bekövetkezik, izomerek is keletkeznek (2. ábra) (pl. mintegy 15% o,p'-DDT), de a reakciótermékben a para-izomer az uralkodó (kb. 85%). A DDT egyébként 109 oC-on olvadó, színtelen, kristályos anyag. A DDT felfedezését követôen közel hetven éven át aludta Csipkerózsika-álmát. A hosszú évtizedek alatt az ismert szerves vegyületek száma az egykori mintegy 15 000-rôl ötvenszeresére emelkedett, mígnem a DDT 1942-ben váratlanul nagy gyakorlati jelentôségre tett szert. P. Müller – aki a szerves klórvegyületek körében szisztematikus vizsgálatokat végzett meleg vérû élôlényekre ártalmatlan inszekticidek (rovarölô szerek) felkutatására – ekkor ismerte fel, hogy ez a régen ismert anyag még nagy hígításban is rendkívül hatásos kontakt méreg a rovarokra s ráadásul – legalábbis a korabeli vizsgálatok szerint – emberre és meleg vérû állatokra teljesen ártalmatlan. Tegyük még hozzá, hogy ez az anyag egyszerûen, olcsón elôállítható, és amit akkor ugyancsak elônyének véltek: hatása hosszú ideig megmarad.

.

Az újrafelfedezés épp a legjobbkor jött. A Gesarol (a DDT hatóanyagú rovarirtó szer fantázianeve) szerepet játszott a szövetségesek gyôzelmében, mert segítségével el tudták pusztítani a tífuszt terjesztô tetveket. Alkalmazásának leglátványosabb sikerét 1944-ben érte el Nápolyban, amikor a szövetségesek a város felszabadítása után olyan higiéniai viszonyokat találtak, hogy tífuszjárvány kitörésétôl tartottak. Ekkor nemcsak a hadsereg tagjait, hanem a egész lakosságot is "beporozták" DDT-vel és így sikerült is megelôzni a járvány kitörését. A háború vége felé ugyanezt tették a hadsereg újoncaival, sôt a tengerentúlra indulásuk elôtt DDT-vel impregnált fehérnemûvel látták el ôket.

.

A DDT csodálatos hatásával kapcsolatos lelkesedés a háború után sem szûnt meg, ezzel irtották a betegségterjesztô szúnyogokat, sôt az istállók falát is bepermetezték vele, hogy kipusztítsák a legyeket, a kórokozó baktériumok hordozóit.

Lassanként azonban kiderült, hogy a DDT kezdetben elônyösnek vélt tulajdonságai nem is olyan elônyösek. Rájöttek, hogy nem szelektív hatású, s a hasznos rovarokat is válogatás nélkül elpusztítva ökológiai zavarokat, károkat okoz. Amit pedig a legkedvezôbb tulajdonságának véltek – ti. hogy nem illékony és a természetben hosszú ideig nem bomlik le –, rendkívül hátrányosnak bizonyult, hiszen a kipermetezett DDT a talajvízzel a folyókba és a tavakba jutva felhalmozódik az algákban, onnan a táplálékláncon át a halakba, majd a madarakba kerül, szervezetükben felhalmozódik és pusztulásukhoz vezethet, vagy legalábbis gátolja szaporodásukat. A DDT használatának következményeit a környezetre a legfrappánsabban Rachel Carson írta le a "Néma tavasz" címû könyvében. Mindezek eredményeként mintegy húsz évvel bevezetése után a DDT használatát betiltották a fejlett országokban. Most, ötven évvel a vegyület inszekticidként való bevezetése és harminc évvel betiltása után történetében újabb fordulat következett be: W. R. Kelce és munkatársai a Nature-ben (Vol. 375/1995/p. 58l ) arról számoltak be, hogy patkányokon végzett kísérletek szerint a DDT fô metabolitja, a p,p'-DDE (3. ábra) hatásos antiandrogén, azaz olyan anyag, amely a magzati életben gátolja a férfijelleg, a szaporodási szervek normális kialakulását. Az a tény, hogy a felfedezés akkor történt, amikor növekszenek a férfiakra kedvezôtlen egészségi körülmények, legalábbis figyelemre méltó egybeesés.

.

Bizonyított tény, hogy az elmúlt ötven évben lényegesen csökkent a normális férfiak spermiumszáma, bár még vitatott, hogy ez mikor kezdôdött. Franciaországban végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a párizsi régióban 1300 termékeny spermadonornál a spermiumok száma az utolsó húsz évben átlag 2%-kal csökkent. Statisztikák alapján ugyancsak bizonyított, hogy ugyanezen idôszakban fokozatosan nôtt a hererák elôfordulásának gyakorisága (Dániában ma közel egy százalék). Vannak más, de nem egyértelmû bizonyítékok arra nézve is, hogy gyakoribbá vált a penis abnormális fejlôdése (hypospadiasis), ill. a herék leszállásának elmaradása (cryptochidismus).

.

A fentiek alapján a kutatók azt a hipotézist állították fel, hogy mindezek a változások összefüggenek és esetleg közös eredetre vezethetõk vissza, melynek gyökerei a magzati, a születés elôtti élet eseményeibôl erednek. Az ok vagy az okok környezetünknek, illetve életmódunknak az elmúlt ötven évben végbement változásaiban keresendôk. Az ember ki van téve egy sor gyenge ösztrogén hatású vegyi anyagnak, amelyek mindenütt jelen vannak és amelyek az utóbbi 40–60 évben kerültek a környezetbe. Az ilyen anyagok közé tartoznak bizonyos detergensek bomlástermékei, továbbá különbözô mûanyag lágyítószerek és stabilizátorok. Azt is régóta tudjuk, hogy a DDT egyik izomereje, az o,p'-DDT, valamint más rokon klórozott növényvédô szerek is rendelkeznek ösztrogénhatással (így néhány korszerû növényvédô szer is). Az ösztrogén ("nôiesítô") és az antiandrogén ("férfiatlanító") tulajdonságú anyagok hatásai a férfiakra gyakran azonosak, bár az egyik az ösztrogén, a másik az androgén receptorokhoz kötôdve hat. Kelce és munkatársainak az a felfedezése, hogy a DDE, a DDT metabolitja az androgén receptorokhoz kötôdik, s így gátolja az androgén anyagok kötôdését, melyeknek kulcsszerepük van a szaporodási szervek és a férfias jelleg kialakulásában, joggal veti fel a kérdést, hogy végsô soron a DDT lehet (az egyik) oka a férfiakat érintô ártalmas trendeknek. Ennek az elképzelésnek ugyan ellentmondani látszik, hogy a fejlett országokban a DDT használatát már legalább húsz éve betiltották vagy korlátozták, viszont mellette szól, hogy nagyon lassan bomlik le (felezési ideje a természetben mintegy száz év), felhalmozódik és koncentrálódik a táplálékláncban, s káros hatásai vannak a vadon élô állatok szaporodására is. Használatának betiltása ellenére a DDT még ma is kimutatható valamennyiünk szervezetében, fôleg a zsírtestekben. Vélhetôen azonban nem ez a jelenlegi DDT- terhelés az, ami gondot okoz, hanem az, ami 1940 és 1960 közötti használata közben érte a környezetet. Meg kell azonban jegyezni, hogy a szegény fejlôdô országokban még ma is használják ezt a hatóanyagot. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a malária elleni küzdelemben 1992-ben Brazíliában és Mexikóban ezer-ezer tonna DDT-t szórtak ki.

.

Kelce és munkatársainak felfedezésében talán az a legfigyelemreméltóbb, hogy ötven év kellett annak felismeréséhez, hogy a DDT fô metabolitja antiandrogén sajátságú anyag. Miután minden évben számos új vegyi anyag kerül forgalomba és a környezetbe az újabb és újabb mosószerekkel, kozmetikumokkal, mûanyag adalékokkal, a jövôben a rendelkezésre álló vizsgálati módszerekkel azt is figyelembe kellene venni, hogy ezekbôl nem szabadul-e fel hormonhatású anyag.

 

Honlap készítés